Gratis verzending voor Nederland én België
GRATIS VERZENDING

voor Nederland én België

Ma - Vr voor 19.00 besteld

dezelfde dag verzonden

Meer dan 1500 titels

uit voorraad leverbaar.

Onze beoordelingen

Atiwa
BGG Rating
7.6
Taal
Engels
Aantal spelers
1 tot 4 spelers
Speelduur
30 tot 120 minuten
Leeftijd
12+
Moeilijkheidsgraad
In balans
Spelmechanismen
Automatic Resource Growth, End Game Bonuses, Modular Board, Turn Order: Claim Action, Worker Placement

Atiwa

BGG Rating
7.6
Taal
Engels
Aantal spelers
1 tot 4 spelers
Speelduur
30 tot 120 minuten
Leeftijd
12+
Moeilijkheidsgraad
In balans
BGGID
€ 64,50
Vandaag Verzonden

De Atiwa Range is een regio in het zuidoosten van Ghana in Afrika die bestaat uit steile heuvels met vrij vlakke toppen. Een groot deel van de bergketen bestaat uit een groenblijvend bosreservaat, waar veel bedreigde diersoorten leven. Houtkap, jacht op bushmeat en mijnbouw naar goud en bauxiet zetten het reservaat echter onder grote druk.

In het nabijgelegen stadje Kibi baart de burgemeester opzien door in zijn eigen tuin een groot aantal fruitvleermuizen onderdak te bieden. Deze man heeft de grote waarde van de dieren in ontboste gebieden van onze planeet ingezien: Fruitvleermuizen slapen overdag en vertrekken bij zonsondergang op zoek naar voedsel, op zoek naar geschikte fruitbomen tot op zestig kilometer afstand. Ze scheiden de zaden van het gegeten fruit uit en verspreiden deze over grote gebieden als ze naar huis vliegen. Een enkele kolonie van 150.000 fruitvleermuizen kan een gebied tot tweeduizend hectare per jaar herbebossen.

Net als die burgemeester weet je in Atiwa dat fruitvleermuizen - ooit geminacht en opgejaagd als louter fruitdieven - in feite ongelooflijk nuttige dieren zijn, die zaden verspreiden over grote delen van het land. Zo helpen ze braakliggende terreinen te herbebossen en op middellange termijn de oogsten te verbeteren. Dit besef heeft geleid tot een symbiotische samenwerking tussen fruitvleermuizen en fruittelers. De dieren worden als "huisdieren" gehouden om de fruitteeltbedrijven sneller te laten groeien. Hoge bomen worden als slaapplaats gelaten, zodat ze onderdak hebben in plaats van ze te bejagen voor hun schaarse vlees. Maar als je veel fruitvleermuizen hebt, heb je veel ruimte nodig...

In het spel ontwikkel je een kleine gemeenschap in de buurt van de Atiwa Range, creëer je huisvesting voor nieuwe gezinnen en deel je nieuw verworven kennis over de negatieve effecten van mijnbouw en het belang van de fruitvleermuizen voor het milieu. Je moet nieuw land verwerven, je dieren en grondstoffen beheren en je gemeenschap laten bloeien. De speler die de behoeften van zijn gemeenschap en het milieu het best in evenwicht houdt, wint.

Spelmechanismen
Automatic Resource Growth, End Game Bonuses, Modular Board, Turn Order: Claim Action, Worker Placement
Designer
Uwe Rosenberg
We vonden ook deze andere titels die wel eens in de smaak kunnen vallen!